fredag 13 september 2013
Manus
https://www.dropbox.com/s/wupeha8quq2ywza/MANUS%20%22KLUMPEN%20I%20MAGEN%22.pdf
onsdag 4 september 2013
Repetition & reflektion 1700-talet – Industrialiseringen
Repetition & reflektion 1700-talet – Industrialiseringen
1.Vad innebar skiftet i Storbritannien?
Svar: Skiftet menas med att bönderna fick ett par större marker/åkrar istället för flera tegar på många olika marker spridda överallt. På så sätt kunde bönderna skörda när de ville och var inte beroende av de andra bönderna.
2.Vad tror du bönderna tyckte när de fick reda på att skiftet skulle genomföras?
Svar: Jag tror att de underlättade men det blev inte lika lätt att behålla sin del eftersom rika handelsmän eller jordägare köpte upp att mark som var till salu. Så småbönderna hade inte en skans att konkurrera om deras marker.
3.Vad menas med att jorden ligger i träda?
Svar: När jorden ligger i träda så vilar den. Utan trädan så skulle jorden bli näringsfattig och skörden skulle bli dålig.
4.Förklara hur det kunde komma sig att det brittiska jordbruket på 1700-talet började producera mycket mer livsmedel än tidigare.
Svar: De rika jordägarna eller handelsmännen vill prova på nyheterna inom jordbruket. Man hade upptäckt att vissa växter som t.ex klöver tillförde näring till jorden. Det ledde till att man kunde odla varje år och därför blev det en större skörd.
5.Varifrån kom kapitalet när industriella revolutionen startade i Storbritannien?
Svar: Kapitalet kom från sjöfarare eller handelsmän med handelsskepp som fraktade varor över haven. De som fraktade slavar från Afrika till Amerika var mycket rika, det ledde till att kapitalägarna satsade mer pengar i nya verksamheter så att fabrikerna kunde köpa t.ex maskiner.
6.Vilka viktiga råvaror fanns i Storbritannien? Vilken var den viktigaste anser du? Vilka är de viktigaste råvarorna för industrin idag, tror du?
Svar: De viktiga råvarorna som fanns i Storbritannien är ull,järnmalm, ett nytt bränsle som kallades koks och stenkol. Det är nog inte en så stor skillnad från idag. För nu behöver vi tyger som sys ihop till kläder, vi behöver olika metaller till våra elektriska apparater och vi behöver olja till bränsle.
7.Varför fanns det gott om arbetskraft vid tiden för industriella revolutionen i Storbritannien?
Svar:För att småbönderna och lantarbetarna blev av med sina jobb när godsägarna ville använda sin mark till fårskötsel. Innan kunde de leva på byns allmänning, ett litet jordbruk som de kunde ha, men nu delades de ut bland jordägarna. De som blev utan jobb behövde pengar och därför blev de arbetskraft till de nya stenkolsgruvorna.
8.Ge exempel på olika uppfinningar som hade betydelse för den industriella revolutionen. Beskriv varför de var viktiga.
Svar: Viktiga uppfinningar var: spinn och vävmaskiner,ångmaskinen, lokomotivet och ångfartygen. spinn och vävmaskiner var viktiga för de gjorde så att allt gick mycket snabbare. Det blev billigare varor eftersom de inte gjordes för hand och fler köpte produkterna. Om man inte skulle uppfunnit ångmaskinen så skulle man inte kunnat uppfinna varken lokomotivet eller ångfartygen eftersom ångmaskinen är grunden till de båda andra. Då skulle inte revolutionen inom denna del utvecklats lika snabbt eller kanske inte alls.
9.Ångmaskinen var viktig för utvecklingen under 1700-talet på vilket sätt? Vilken uppfinning tycker du har varit lika viktig för utvecklingen i vår egen tid?
Svar: Som jag skrev på förra frågan så var ångmaskinen viktig för att den blev utvecklad till både lokomotivet och ångfartygen. Alla tre fungerar på samma sätt och utan dessa tre så skulle industrialismen och revolutionen inte kunnat gått vidare.
10.Varför var smittkoppsvaccinering ett stort framsteg?
Svar:Innan hade man inte kunnat bota någon sjukdom, personerna som blev drabbade fick leva med skador eller så dog de. Efter vaccinet blev det färre som blev smittade och sjukdomen var inte ett lika stort hot.
11.Vad menas med urbanisering? Pågår urbaniseringen fortfarande?
Svar:Det menas med att man flyttar in i städerna. Som det står i boken så var det många som bytte arbete och flyttade därför in i staden. Jag tror att den pågår fortfarande eftersom det är många som flyttar omkring och byter jobb. Eller så flyttar de för att jobbet är på en annan plats. Det måste vara samma sak eftersom de ”flyttar in i en ny stad”.
12.Vilken roll spelade Norrköping och Sundsvall när Sverige industrialiserades?
Svar: I Norrköping närmare bestämt vid Motala ström, där växte industrilandskapet fram. Där fanns mängder av mäktiga och stora framför allt textilindustrier. Sundsvall hade det största och viktigaste skogsindustrin. Det var ett perfekt läge för att det fanns mycket skog och det kunde färdas stockar längst med älvarna.
13.Ge exempel på varor från den tidiga svenska verkstadsindustrin?
Svar: Några av varorna var: Gasfyrar från aga, mjölksepratorer från alfa laval och kullager från skf.
14.Industriarbetarnas arbetsmiljö kunde vara farlig för hälsan. Ge exempel.
Svar: Luften var inte ren den var kvav av bl.a. fint fördelad bomull och olja. Om man inandas detta förlänge dag efter dag så kan det leda till t.ex. tuberkulos.
15.Beskriv hur en typisk industriarbetarbostad i Sverige kunde se ut vid sekelskiftet år 1900. Vad skulle du ha svårast att vänja dig vid i en sådan bostad?
Svar: Det var bara hus med ett rum och kök eller ett järnspiselrum som var ett rum med en spis som ett värmecentrum och till för matlagning. För att vara så många så måste det ha varit svårt att kunna få plats och utrymme. Ohyrorna gör det inte lättare de kan bara göra det ännu värre. Jag skulle nog ha svårast att vänja mig vid att inte på någon privat tid och att man måste dela allt omkring sig med alla varje dag.
16.Vad var bra respektive dåligt med den industriella revolutionen?
Svar: Det som var bra var att den kom fram. För utan den så skulle vi inte haft det såhär som vi har det idag. Allt som uppfunnits skulle inte ha funnits om inte revolutionen satt fart. Men nackdelen är att det var väldigt många nästan alla hade det dåligt. Sjukdomar kom lätt fram och man hade inte en bra boplats eller arbetsplats. Jag kan tänka mig att vissa inte tjänade jätte bra och då är det svårt att försörja en familj på 8 personer eller mer.
17.Varför startade den industriella revolutionen just i Storbritannien och inte i exempelvis Sverige?
Svar: Storbritannien hade allt som var viktigt innan oss. De hade arbetskraft,råvaror,kapital,kunskap och marknad och när vi fick tag på allt det skulle det börja hos oss också.
18.Hur tror du Sverige skulle ha sett ut idag om den industriella revolutionen aldrig kommit hit?
Svar: Den skulle förmodligen sett ut så som innan revolutionen satt fart. Vi skulle inte ha haft samma moderna samhälle eller samma teknik och ekonomi. Affärerna skulle inte ha varit moderna och vi hade inte kunnat producera allt lika snabbt.
19.I avsnittet Industriarbetarliv beskriver en Norrköpingsläkare hur arbetsmiljön kunde vara i textilfabriken. Tänk dig in i att industriägaren ska försöka svara på kritiken. Vad tror du han skriver i så fall?
Svar: Jag tror att de skulle ha svarat De har det så bra som man kan ha det. De får pengar, husrum och mer än så kan de inte få.
11.Vad menas med urbanisering? Pågår urbaniseringen fortfarande?
Svenska, fundera över deckare
Det har inte direkt uppkommit så många roller ännu.
Det finns ett offer som heter Fredrik och han är 18 år. Han hittades medvetslös vid en soptipp den 6 oktober. Vet inte mer än så, de kanske inte sa mer om honom eller hans familj för att man inte skulle hänga sig kvar vid personen. Fredrik kanske kommer tillbaka men det vet jag inte.
Personen som misshandlade Fredrick är fömodligen gäningsmannen men vi vet ingenting om honom förutom att han har en Volvo. Han sövde Fredrik med coca cola som han fömodligen hällt i något i. Gärningsmannen hade även gjort så att det inte gick att öppna fönstren så att man t.ex. inte kunde spotta ut drickan.
Jag är inte säker på vem som är huvudpersonen/huvudpersoner men än så länge tror jag att det är Markus, Nina och Teo.
Än så länge så har man bara fått veta vad boken handlar om och inte så mycket om vem som är vem.
Därför är rollerna inte klara än.
tisdag 3 september 2013
NO - Teknik, utmaning 1
Lego Mindstorm robot
Första lektionen
Det gick det ganska bra. Vi kom en bit på vägen med att bygga roboten. Det gick lite långsamt eftersom det är ganska svårt att kunna dela upp ett sådant arbete på tre. Vi kom inte tillräckligt långt för att vi skulle kunna hinna klart i tid. Vi laddade även ner
ett program om hur man programmerar roboten på datorn.
Mellan (extra)
Jag hade lite tid över för jag skulle vänta på Hanna, så jag tänkte att jag då kunde vara med i hennes grupp och byggda lite på vår robot så att vi kom lite längre.
(Andra lektionen)
Den här lektionen var jag sjuk men jag var med en liten stund via FB. Då fick jag reda på att jag byggt på fel robot. Så min grupp fick lösa problemet och bygga vidare på vår robot. Jag tror att det gick lättare för dem eftersom det bara var två och inte tre. Därför så kom de mycket längre.
Roboten efter andra lektionen
Tredje lektionen (extra)
Jag och Sonya byggde klart roboten för att Jennipher skulle jobba med det andra teknik arbetet.
Även den här gången så gick det lite snabbare för att vi bara var två.
Så här ser den färdiga roboten ut
Fjärde lektionen Utmaning 1
Vi programmerade roboten med hjälp av de programmet som vi laddade ner första lektionen. Vi fick en utmaning, den gick ut på att vi skulle programmera roboten att köra fram till en gubbe utan att välta den och vi fick bara två försök. Vi fick räkna ut hur lång en rotation var. Vi kom fram till att en var 17,5 cm. För att få roboten att köra en viss sträcka så måste man ta längden delat med en rotation (17,5cm) Det första försöket så körde roboten lite för långt och välte gubben. men efter en liten justering så fixade vi det.
Här kommer den första filmen, då vi misslyckades.
Andra försöket då vi lyckades
Utmaning 2
Utmaningen var att köra i en fyrkant som var 40cm lång på insidan av tejpen som var markeringen för fyrkanten och 50cm utanför. Roboten skulle köra i antingen höger eller vänstervarv på fyrkanten. Vi valde vänstervarv, sedan skulle roboten köra i en cirkel på 56cm i diameter i det motsatta hållet, alltså högervarv i vårt fall.Man kan inte ställa in hur stor cirkeln ska vara med hjälp av diametern. Man ställer in den genom att justera pilen in programmet. Vi fick tre försök på oss att klara detta.
Problem: problemet var att vi inte riktigt kom ihåg hur man skulle programmera för att roboten skulle göra just såhär. Dessutom så var det bakre hjulet felvänt och det var en av anledningarna att roboten svängde fel. Fyrkanten blev sned och cirkeln lite för stor.
Vi misslyckades: http://youtu.be/CPIjHkk9VYg
Lösningen: För att lösa problemet så raderade vi allt som vi programmerat och började om. Efter många försök på golvet och med Lisas hjälp så lyckades vi på det tredje och sista försöket.
Vi lyckades: http://youtu.be/jOADFiFA0lY
Det blev inte helt perfekt men det blev ok eftersom det är väldigt svårt att få roboten att köra exakt på linjen.
Utmaning 3
Vi skulle få roboten att köra rakt fram en sträcka, sedan svänga i en båge och backa in i en parkerings ruta. När roboten backade så skulle den också göra ett tjutande ljud.
Problem: Det kom bara fram olika småproblem som att bågen var för stor eller att roboten körde snett.
Första försöket:http://www.youtube.com/watch?v=iapqokBelis
Men vi justerade lite och fixade till några gånger och så till sist så blev det rätt!
Vi lyckades!: http://youtu.be/4ST9d8LWdSs
Utmaning 4
Vi byggde på en trycksensor på roboten. Uppgiften var att vi skulle köra rakt fram och köra in i en vägg. Trycksensorn känner av tryck när den kör emot väggen. Därefter så skulle roboten backa i en båge, svänga fram i en båge och sedan stanna där den startade.
Problem: Roboten gjorde helt konstiga svängar och den fortsatte bara att köra när den stötte emot väggen. Den backade och körde allmänt konstigt så vi raderade hela programmeringen och började om. Det hjälpte inte alls.
Gick inte:http://youtu.be/Fr2ezHQAgg8
Lösning: Vi fick be Lisa om hjälp för att kunna justera i programmeringen. Men nej det gick inte, Lisa hittade förklaringen. Sladden till trycksensorn var inte riktigt i . När den var i så gick det mycket bättre!
Vi lyckades:http://youtu.be/g5ZDch9VKww
Utmaning 5
Vi byggde på en ljussensor som kan följa en svart linje. Det enda som vi gjorde var att följa instruktionerna om hur man programmerade och byggde sen så blev det perfekt.
http://www.youtube.com/watch?v=QrxNV28O57Q&feature=youtu.be
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)