fredag 12 december 2014

Bildutvärdering

Vi fick i uppgift att välja ett ord och sedan förstärka det eller framhäva det med en bild/illustration i någon form. Man kan använda sig av vilket material som helst även fotografi eller andra program på datorn. Men jag valde att använda mig av material där jag kan använda händerna. När jag skissade upp min kommande illustration så valde jag även att använda mig av klotter bokstäver som är avrundade i kanterna och även sitter ihop eftersom det skapar mjuka rörelser i ordet vilket då även framhäver mitt valda ord.

Jag valde att illustrera orden mjuk och tid. 
MJUK: 
Ordet mjuk skulle bli en målning med lite 3D effekt. Jag ville använda mig av mjuka tyger och bokstäver för att framhäva ordet mer. När vi gick igenom färgernas betydelse så kopplade i alla fall jag färgen röd som kärlekens och godhetens färg och även till mjuk om man ser det på ett sätt. Ett annat sätt är att se färgen röd som djävulens färg. Så jag valde att använda rött mjukt tyg till min illustration. 
För att bilda bokstäverna var jag tvungen att använda något styvt. Jag valde att använda mig av vanlig kartong. Problemet var att när jag efter många om och men hade lyckats klippa och skära ut kartongen i sammanhängande och mjuka bokstäver så skulle jag få fast det röda redan utklippta tyget. Min idé från början var att bara täcka framsidan av kartongen men Mats utvecklade min idé och jag utvecklade den vidare så att jag bestämde mig till sist för att vika tyget runt om kanterna på kartongen. Det verkliga problemet jag fick var att kartongen var för stor för att det röda tyget skulle kunna täcka hela kartongen, även på sidorna eftersom det skapar en större känsla för att bokstäverna är mjuka i kanterna och det skapar även ett djup i bilden. Därför fick jag skära om kartongen till en mindre storlek och även klippa ut en större tygbit. Sedan märkte jag när jag lade tyget ovan på kartongen för att se om de passade varandra, att man inte såg vad som stod om jag inte klippte ut hål där bokstäverna mötte varandra. Detta tog en del tid eftersom det inte var särskilt lätt att klippa i mitten på en bit kartong. 
När de väl passade varandra skulle jag komma på ett sätt att fästa tyget på kartongen utan att limmet skulle gå igenom tyget (erfarenhet från tidigare arbete). Jag försökte först med att använda tyglim och hålla tyget på plats med klädnypor. Detta visade sig inte vara en bra metod att använda eftersom limmet även limmade fast klädnyporna och dessutom tog det väldigt lång tid för det att torka. Så istället använde jag mig av limpistol eftersom det torkar snabbt, fäster bra och blir genomskinligt när det torkat. 
Nu behövde jag en bakgrund till mina bokstäver. Jag målade min bakgrund vilket var ett lite styvare papper med vanlig akrylfärg. Jag blandade färgen röd med rosa och vit för att skapa min egna nyans som passade min färg på tyget. 
Sedan använde jag åter igen limpistol för att fästa bokstäverna på bakgrunden. 
För att ytterligare framhäva ordet mjuk, färgade jag lite vadd som jag hade rullat ihop till små bollar, i en rosa nyans och jag duttade även med samma färg direkt på pappret. Som en sista tillagd detalj använde jag en svart tuschpenna för att framhäva bokstävernas konturer vilket gjorde att man tydligare såg vad som stod. 
                                                    


När jag såg det färdiga resultatet blev jag nöjd, det var som jag hade föreställt mig det fast en förbättrad version. Jag tycker att jag löste problemen på ett bra sätt som även förbättrade resultatet och ordet blev mjukt. Jag blev faktiskt inte missnöjd med något. Med lite hjälp och inspiration från andra lyckades jag att framhäva ordet på ett bra sätt. Något jag kanske skulle tänkt på innan jag började är att ha gjort stommen för bokstäverna innan jag klippte ut tyget för att slippa omvägen att behöva göra om det igen. Att använda sig av rätt lim är också något jag kanske borde ha tänkt på några steg längre fram för att även där slippa vänta på att det ska torka och slösa tid. Det är något som jag kan ta med mig i mina framtida bildarbeten. 



TID: 
Den här gången ville jag inte ha en platt blid utan något som stod ut med mer 3D effekt. Min idé från början var att göra en klocka av något slag med med hjälp av en vän så ändrade jag min idé till att göra ett timglas som jag skulle fästa på en hård pappskiva och sedan skriva/måla tjocka bokstäver i vitt/svart för att man skulle kunna vända på timglaset och fortfarande kunna läsa ”tid”. Men direkt när jag började med mitt timglas bestämde jag mig för att skippa bakgrunden och på ett annat sätt skriva ”tid”. 

Min Skiss
Jag började att göra själva glaset i timglaset där jag använde mig av 2st 1,5l petflaskor för att kunna klippa av toppen och få den rundade formen av glaset. Jag försökte först att klippa men använde sedan när jag märkte att det inte gick så bra, av en arbetskniv istället då det gick mycket lättare. Väl utklippta skulle jag komma på ett sätt att fästa dem till varandra. Efter att ha kollat på bilder på olika timglas valde jag att även göra en behållare till mitt timglas. Så jag gick till träslöjdsalen och bad Jens såga ut botten och toppen till behållaren. När de var utsågade så borrade jag hål i hörnen där jag senare skulle sätta pinnarna som håller ihop hela timglaset. Dessa färgade jag sedan i en brun färg. När de torkat limmade jag fast ena ”glas-/plastbiten på den färgade plattan och tryckte även ner pinnarna i hålen och tryckte på toppenplattan. Sedan hällde jag i sanden i den fastlimmade halva timglaset och skulle nu komma på ett sätt att få sanden att rinna igenom lite långsammare. Jag borrade då hål i korken med ett 5mm borr och skruvade på den på toppen av den halva flaskan. Nu skulle jag försöka fästa den övre delen av timglaset också s jag började med att limma den undre delen och lite på den fastskruvade korken så att överdelen skulle fästa ordentligt. Problemet var att limmet täckte en bit av hålet så att sanden inte kunde rinna igenom. Därför fick jag lossa den delen vid korken och fixa det så att jag kunde limma på den igen. Nu var bara problemet att jag skurit av topparna på petflaskorna lite ojämnt så att sanden rann igenom ojämnheterna och ut ur timglaset så jag fick limma runt om kanterna två extra gånger för att se till att sanden inte kunde rinna ut längre. För säkerhets skull klickade jag på lite lim i varje hål så att pinnarna inte skulle lossna.



Nu var det nya problemet att jag inte visste hur jag skulle skriva ”tid”. Då fick jag ett förslag av Mats att jag kunde kopiera över ordet i önskad storlek, färg och stil på ett overhead papper som är genomskinligt. Så jag började med att göra ett pagesdockument där jag provade vilken stil som skulle passa bra till mitt arbete och färgen visste jag sedan innan skulle vara svart och jag valde att täcka mittendelen av pappret med ordet och hade därför stilen i storleken 25. Mats kopierade över ordet på overhead pappret så att jag kunde klippa ut det och fästa det mellan två pinnar på timglaset. 
Nu märkte jag att när sanden rann igenom timglaset så stannade det ibland eftersom det var småsten i som fastnade i hålet men som försvann om jag bankade lite ovanifrån. Detta kan illustrera ”tiden som stannar” vilket det kan kännas som den gör ibland. Bara att sanden rinner igenom glaset illustrerar att tiden går och snabbt kan rinna iväg. När jag vände på timglaset så stod det istället ”dit” med upp och nervända bokstäver som jag kopplade till att man kanske ska någon stans under tidspress. Så det slutade med att min illustration av mitt ord fick flera betydelser. Ett tag så hängde det limtrådar över hela timglaset vilket så lite ut som spindelnät som jag även då kopplade till gammalt, tillbaka i tiden och historia som också har med tid att göra. 
Jag blev ganska nöjd med resultatet. Det kunde ha blivit snyggare och bättre gjort om jag skulle haft mer tid på mig så att jag kunde ha använt bättre material och kunnat bearbeta det mer. Men under den tidspress jag arbetade och med tanke på att jag missade en lektion så är jag nöjd. Det blev ett ganska häftigt resultat eftersom det ser ut som om bokstäverna svävar framför timglaset. 
                                 



JÄMFÖRELSE:
Båda arbetena gjorde jag med händerna och inte på datorn. Jag utvecklade båda arbetena under tiden som jag jobbade och jag använde båd mig av mina egna och vänners + lärarens åsikter och idéer. När det gäller material så är de enda materialen jag använt på båda arbetena akrylfärg, lim och tuschpenna. När jag tänker efter så är det ena arbetet mer åt det textila hållet medan tid är mot trä&metall hållet. Jag fick lösa en hel del problem under tiden som jag jobbade med arbetena men det löste sig ganska bra. 
Medan mjuk beskriver känslor och tankar som mysigt, varmt, gott (motsats till ont) lugn osv så känns det som tid beskriver stress, gammalt, hårt, abstrakt mm. Så på det sättet är de inte alls lika. Men om man verkligen ska komma på något som för de båda uttrycken samman så kan det vara att på sin fritid så kan man då t.ex mysa och ta det lugnt även om tiden går även då. En annan skillnad är att utseendet på min illustration av mjuk ser mjuk och rund ut så ser ”tid” ut som kantigt och hårt. Färgerna på mjuk är också mycket gladare och varmare än på tid eftersom rött och rosa är varma färger medan brun och svart är mörka och kalla. 

Nästa gång ska jag försöka planera ännu bättre så att det blir lättare att utföra det utan några komplikationer även om man lär sig bäst av dem.