MIN SLÄKT
JÄMFÖRELSE DÅ OCH NU
Jag har intervjuat min mamma Helén, pappa Krister, mormor Ingrid, farmor Marja Och min farfar Kjell. Alla kommer från södra Sverige förutom min farmor.
Det har varit ganska så många skillnader i deras liv, som
Boendet och Familj:
Min mormor har bott i Lund hela sitt liv. Hon har bott i vanliga hus och de har flyttat ungefär 3 gånger.Det första var på Stora Tvärgatan i Lund, det andra huset har min mormors pappa byggt på egen hand ute på västern i Lund. Men med lite hjälp då från några vänner. Han köpte eget material och det står faktiskt kvar än idag. Sen det sista huset är det hon flyttade till när mamma bara var några år gammal. De huset bor hon kvar i fortfarande.
De var först 3 i sin familj och det var mamma Hilda, pappa Nils och sen då min mormor.
Sen lite senare år 1945 så kom ju Rolf, som är min mormors lillebror. Det var mormor jätte glad för! De delade sedan rum tills de att de flyttade.
Pappa, han växte upp i en lägenhet vid triangeln i Malmö, alltså inne i stan. Där bodde han tills det att han var 8 år.Sedan så flyttade de till Bjärred och där bor fortfarande min farmor och farfar.
De var fyra stycken i deras familj. Det var pappa, min faster, farmor och sedan farfar. De hade en hund också och med honom så blev de fem.
- Här ser vi inte så mycket skillnad. De båda var ungefär lika många och de har flyttat ungefär lika många gånger. Pappa flyttade ju ett längre avstånd mellan Malmö och Bjärred men sen så har han ju bott kvar där på samma ställe en längre tid. Men...
Farmor bodde uppe i Ångermanland, närmare bestämt på Köpmanholmen som är en liten ort utanför Örnsköldsvik.
Det var farmor, hennes mamma och pappa, hennes systrar Doris och Siv och hennes två bröder Jarl och Bengt i den familjen. Alltså var de 7 st i farmors familj.
Det var ju annorlunda där uppe så hon har inte flyttat en enda gång för än hon skulle gå en utbildning i Malmö. Man kunde inte resa omkring eller knappt åka in till stan. Min farmor höll sig på hemmaområdet och åkte inte in till stan för än hon var en 14 - 15 år. Anledningen till varför de inte flyttade omkring var dels för att de inte hade tillräckligt med pengar och sedan fanns det inte något sätt att ta sig fram förutom att gå och på vintern åka skidor och kälke. Därför så stickade och sydde farmors mamma hennes och resten av familjens kläder på egen hand.
Det fanns inte så många tåg eller bussar och de hade ingen cykel, så de fick för det mesta gå dit de skulle.
Huset var så att det räckte till, det var varken för mycket eller för lite med plats. Så farmor hade inte några problem med trängsel när hon var liten.
Mamma föddes när hennes mamma och pappa bodde på Dag Hammarskölds väg på Tuna, tills det att hon var 1 år. Sedan flyttade hennes familj till Doppingvägen och bodde där tills hon var 6. När mammas morfar dog år 1973, flyttade de hem till mammas mormor som bodde på Sättaregatan 4. Där bodde hon ända tills hon flyttade hemifrån när hon var 19. Alltså bodde hon också i Lund under hela sitt liv. Husen har de alla varit stora, så de har inte varit trångt utan tvärt om med mycket utrymme.
Det var lätt att ta sig fram så man kunde cykla, åka buss, tåg eller så kunde man gå. Man handlade t.ex. kläder och mat inne i stan så det var inga problem med det.
Farfar bodde Först i Malmö stad på Norregatan som ligger vid Drottningtorget. Sedan flyttade han med sin familj till Simrishamnsgatan nära Möllevångstorget, där han bodde från sju års ålder till 14. Husen fick vara hyfsat stora eftersom farfar en mamma och 7 st syskon att dela huset med. Men efter hand så flyttade de äldre ut så blev det mer plats till de mindre. Pappan flyttade ut efter skilsmässan när farfar var liten. Efter det så fick aldrig barnen träffa honom igen. Efter det så flyttade han ju ut när han var tillräckligt gammal för det och sedan så flyttade han till Bjärred och bor där fortfarande. Men allt gick bra under hans barndom.
- Så om man sammanfattar detta så har jag märkt att det är mycket som är lika mellan de olika personerna men också skillnader på hur man t.ex. tar sig fram och skaffar kläder. Farmors mamma gjorde ju kläderna åt sina barn medan de andra köpte dem inne i stan.
Det var olika miljö och terräng, så t.ex. farmor kunde ju inte ta sig fram så lätt, det fanns ju tåg och bussar men inte i närheten. De flyttade ungefär lika många gånger, men vissa avstånd var längre än andra, som farfars eller farmors flytt. Men det mesta var likt det andra.
Skolan tror jag är som nu. Förutom att det kanske ser annorlunda ut och lärarna kanske är snällare och lagar har tagits bort, som t.ex. att slå barn.
Mormor gick på en skola som heter Klosterskolan och den ligger där än idag men det är nu ett gymnasium. Lärarna var snälla och det fanns inga straff. De var ungefär 30 st i klassen. Så det var en stor klass. De hade hade betyg systemet bokstäver, men med plus och minus och BA AB och sedan stort C i uppförande. De hade inte sämre än till C. Skoldagarna var lika långa som idag, alltså till runt 15.00. Det var inte långt till skolan så hon gick dit varenda dag.
Mormor hade det bra när hon var liten, så hon fick ta med en egen liten lunch till skolan. Det brukade vara en smörgås med mjölk till. Men de som hade det fattigt fick skollunch i skolan. Det kallades ”barnbespisningen” på den tiden.
PAPPA gick på Johannesskolan i Malmö i ett halvår tills det att han flyttade till Bjärred och då gick han i centrumhuset som är en del av Bjärehov en lite mindre skola som han gick på senare. De var runt 30 st i pappas klass, men det fanns eller i alla fall så behövdes inga straff i pappas klass. Men det fanns kvarsittning för de som inte uppförde sig eller kom för sent. Betygsättet var 1,2,3,4 och 5, 1 var sämst och 5 var bäst. Det var runt 500 - 600m till skolan både i Bjärred och Malmö, så det var inte så jätte långt. Därför gick man oftast till skolan. Skoldagarna varierade i längd. De kunde både vara långa som 15.40 eller korta som 13.40. När pappa var liten så behövde man inte ta med sig egen mat, utan det fanns skollunch som det finns idag.
Farmor gick på en skola som hette Köpmanholmens folkskola och den låg en bit därifrån ungefär 1.5 km. Även om det var långt så fick hon gå eftersom hon inte hade någon cykel och det var svårt att ta buss. Det var 20 - 25 st i farmors klass, men det fanns inga skarpa straff utan det var kvarsittning i så fall. Sen så smällde läraren pekpinnen i bordet så tystnade alla eleverna. De hade betygsättet bokstäver, t.ex stora A - C och blandade bokstäver. och A var det bästa. Farmor var så duktig i skolan, så att hon fick inget C. Man tillkallade lärarna vid efternamnet och med Mr Ms eller magister före, inte vid förnamnet. På Köpmanholmen så bodde farmor i ett område där alla föräldrarna till barnen i hennes klass kände varandra och bodde nära varandra.Så om något av barnen gjorde något dumt så sade föräldrarna att de skulle säga till barnens föräldrar. Då slutade dem. När farmor gick i skolan så slutade man för dagen ungefär som idag, alltså vid 14-15 tiden. Sedan när hon gått ut skolan för att söka jobb så var hon tvungen att flytta ner till Malmö.
Mamma gick på en skola som hette Lerbäckskolan och de hade betygsättet
1 - 5, och 5 var det bästa. Det var inte så långt dig skolan så det gick snabbt att ta sig dit på olika sätt. De var ungefär 30 st i mammas klass. Lagen om att få eller inte slå barnen i skolan var lite från och till. Ibland gällde den eller så gällde den inte. Medan man inte fick slå barnen så drog lärarna i barnens hår vid tinningarna så att det gjorde ont istället om barnen var olydiga.Men det hände aldrig mamma. Skolan hade en matsal som lagade maten, så man slapp ta med sig egen mat. I de lägre klasserna så slutade man ganska tidigt, ungefär 14.10 eller 14.20.
Farfar gick på Södervärnskolan i Malmö och det var en stor skola. Man började vid 8 tiden och det tog ungefär 30min att ta sig till skolan så det var ungefär 3 km dit. Det ända sättet att ta sig dit var att gå, för de hade ingen cykel. De var 30 st i klassen och alla var pojkar. De hade betygsättet A B C + och -, självklart så var A det bästa.De två första åren i skolan så var det blandat med flickor och pojkar. Men man gick 7 år i skolan så det va ändå 5 år med bara pojkar. Farfar var ganska duktig i skolan så han slapp ofta de straff som fanns. Lärarna var stränga och om man var dum så fick man smaka på ”råttingen” som var en slags piska som man smiskade barnen med. Andra straff var att bli dragen i örat, ristning som var när läraren var riktigt arg och skakade elevens huvud hårt och sedan kvarsittning. Man fick mat i skolan runt kl.11 så man behövde inte ta med egen mat. Sedan så slutade man vi 4 tiden.
Så om man sammanfattar detta så tycker jag att det var en del som var olikt. Något var som betygsätten: enkla bokstäver,dubbel bokstäver, bokstäver med + och -
sedan siffrorna 1 - 5. Dessa betyg var utspridda mellan de olika personerna. Det fanns också straffen: Det var olika hårda straff i de olika personernas klasser. I vissa så var det bara kvarsittning andra så var det värre som rottingen. Men som tur är så var mormor, farfar,farmor,mamma och pappa duktiga i skolan och slapp de hårda straffen. Sedan så var det avståndet dit: Farmor och farfar hade längst avstånd till skolan. Hon hade 1.5km dit och farfar hade 3km. Farmor var ju också tvungen att flytta ca 120 mil för att kunna få de jobb som hon ville.
Fritiden tror jag är annorlunda nu. Det är mycket ny teknik och det fanns inte förr. Men de får vi reda på nu.
Mormor, hon var ju självklart med sina kompisar på fritiden. Hon brukade vara med en flicka som gick i mormors klass och sedan en pojke som bodde längre upp på hennes gata. Med sina kusiner och kompisar, brukade hon leka affär. Då hittade man olika saker ute att leka med och låtsas att sälja eller betala med. Man hade inte så mycket leksaker, men innan mormor började skolan så brukade hon leka med några dockor som hon fått. Hon hade också en gammal dockvagn som hon hade dockorna i. De dockorna är fortfarande kvar i mormors källare. Det var inte vanligt med aktiviteter på den tiden. Men mormor spelade piano hos en lärarinna som hette Ingeborg Olsson. Då var mormor runt 10 - 11 år. Mormor och hennes kompisar brukade inte vara ute så länge med sina kompisar. Man var hemma hos varandra och mest med dem som bodde på gatan. Därför så var det inte så långt hem och man gick hem lagom till maten och sovdags. Om man skulle någonstans som inte låg så långt bort så brukade man cykla. Sedan på vintern när det var is på åkrarna så åkte man gärna spark där med sina kompisar. Mormors familj hade det bra ställt så därför så hade de ett vanligt badrum med rinnande vatten, vanlig toalett och dusch. Mormors familj brukade ibland åka till mormors mammas syster, som bodde i Malmö. För att komma dit så tog de tåget. Bilen köpte de ett par år senare när mormors pappa tog körkort.
När Pappa Var liten så hade det kommit ett par elektriska saker. En liten tjock TV fanns, men då fanns bara kanalerna SVT1, SVT2 och DR1. Sedan fick han låna sin första batteri drivna miniräknare när han gick i 9;an. När pappa var liten så var det inte häller så många aktiviteter som man kunde ha men pappa spelade fotboll i Malmö och sedan land hockey i Bjärred. Med sina kompisar kunde han göra lite allt möjligt. De spelade fotboll på gården, lekte gömme och Röda vita rosen. I Bjärred, cyklade de ned till stranden och lekte bland vassen, badade, spelade spel mest schack. Leksaker hade man fortfarande inte så många av. Men pappa hade några bilar, men de brukade han ta sönder för att få reda på hur de såg ut inuti. Pappa lekte med killar när han var liten. Sedan när han var lite större så var det inte så mycket regler, så han fick vara ute med sina kompisar tills det att han blev trött. Det enklaste sättet att ta sig fram om man bara skulle en bit där ifrån, då var det cykla som man fick göra. När pappa var 8 - 9 år så började han på scouterna som farmor var ledare för. Pappa tyckte att det var roligt och slutade inte för än han var 16 år.Där efter så blev han ledare för scouterna istället och slutade inte med det för än han var 26 år. I pappas tonår så hade man oftast jeans och en T - skirt och ett par gymnastik skor. Ingen brydde sig så mycket om hur man såg ut. Pappa och hans familj reste inte så mycket. Men det hände att han åkte några gånger upp till Norrland, där farmors syster bor. Sedan åkte han en lång bilresa till London också. Eftersom bilen hade uppfunnits så kunde man ta sig längre avstånd genom att åka bil. Barnen hade mycket egen frihet och hade eget ansvar för vad de gjorde. Föräldrarna var inte särskilt stränga. Pappa har aldrig haft vecko/månads peng, men han hade inget behov av något så det gjorde inget.
Farmors fritid var nog lite annorlunda. Då fanns det inte några elektriska saker, som TV eller mobiltelefoner. Men det fanns radio, som man kunde lyssna på. Farmor och hennes syskon hade inte så många leksaker att leka med så det var oftast ute. Alla syskonen lekte var för sig med sina egna kompisar, inte tillsammans med sina syskon. Farmor brukade hoppa hage och hopp rep, sedan på sommaren så kunde man bada och ha kul vid stranden. Man hittade på lekar som man lekte i skogen och mycket mycket mer. Inne så spelade man bords spel och kortspel, sen kunde man ju leka med de leksaker som man hade. Men man använde mest sin fantasi. Det var inte så vanligt med aktiviteter, så farmor började inte med någon för än hon var 10 - 11 då hon började på gymnastik. Man fick komma hem på kvällarna olika sent beroende på hur gammal man var. När farmor var så som jag så brukade hon vara hemma nästan hela tiden om hon inte var hos någon kompis. Så hon var redan hemma när hon skulle vara det. På den tiden så fanns det inte långbyxor, så tjejerna hade alltid kjol och killarna hade knicker boxers som nu kallas tre kvarts byxor. Sådana som slutar strax nedanför knäna. Sedan så om det var någon i familjen som hade växt ur ett par kläder, så sydde farmors mamma om dem till nya kläder som passade. När farmor var liten så hade de inte vanlig dusch och badkar, utan de fick hälla upp vatten som de värmt på spisen i en zinkbalja. Då fanns det ju inte häller vanligt schampo eller balsam. Det fanns inte balsam över huvud taget, men pulver schampo fanns det. Farmor reste inte mycket, det tog hela dagen att åka 10 mil med buss, för det fanns inte några bilar. Om farmor och hennes familj nu åkte de 10 mil så åkte de till farmors farmor. Då fick man också byta buss på vägen. Då stannade man ett tag där, en vecka ungefär. Man åker inte 10 mil och sedan bara åker hem dagen efter. Varken farmor eller något utav hennes syskon har haft månads/vecko peng. Utan om någon behövde pengar så fick man fråga om man fick ta en 25 öring ur pappans plånbok. För 25 öre så kunde man få en hel godis påse smock full. så det var mycket pengar på den tiden.
Fritiden för mamma var normal. Hon hade TV och radio, förstås inte så moderna som idag men det fanns. Men förutom det så var miniräknare i skolan och den stationära telefonen den elektronik som fanns. Då när mamma var liten så hade elektroniken utvecklats en del. På TV så gick det barnprogram ”Det var en gång….” sedan deckare o filmer, melodifestivalen, tävlingsprogram mm. Eftersom man inte hade så många leksaker så var man var fortfarande mest ute och hittade på lekar och hade roligt. Det var det absolut bästa! Men mamma hittade på en massa andra saker med som att bygga pussel, leka med lera, rita, samlade och bytte bokmärken och lekte med mina dockor, troll o barbies. När hon blev lite äldre tyckte mamma mycket om att lyssna på musik. Hon fick sin första radio med kassettband när jag var tio år som hon varmt hade önskat sig. När mamma blev äldre så fick hon en stereoanläggning och hon älskade att köpa skivor som mamma lyssnade på. Kicki, som är mammas bästa kompis, och hon spelade också in en massa på kassettbanden med mikrofonen som hörde till. När mamma var med alla sina kompisar och inte bara med en, då brukade de leka dunkgömme, spela spel, lyssna på musik, åka in till stan, titta på bio. När de blev lite äldre ca 10-14 så lekte de ”Sanning o Konsekvens” eller Ryska Posten vilket de tyckte var intressant för det var då de kunde kolla in killarna lite mer. När mamma var liten så hade det kommit fler aktiviteter. För hon spelade basket och volleyboll, sen så gick hon på gymnastik också. Mamma fick vara ute tills kl 20 på kvällen när hon var liten, men under tiden som hon blev äldre så blev det senare. Kläderna hade inte samma kvalitet som idag men de såg ungefär lika dana ut. Affärerna hade bara öppet mån - fre och inte så länge. Så om man skulle handla kläder så fick man veta vad och var man skulle handla. Mamma hade det bra med sin familj och de hade vanlig dusch och badkar som idag med rinnande vatten. Mammas familj semestrade alltid Sverige, men det var inte så vanligt att resa utomlands. Om man nu gjorde det så var Spanien och Mallorca de två vanligaste resmålen. Det var inte lika vanligt med egen frihet när mamma var liten, det fanns mer regler och respekt. Men mamma hade frihet under ansvar och det fixade hon bra. Veckopeng var inte jätte vanligt, det berodde mycket på föräldrarnas ekonomi. Mamma hade 10kr i veckopeng tills det att hon började i gymnasiet, för då fick hon studie bidrag.
Farfar gjorde mycket på fritiden. Han lekte ofta med kompisar. Det fanns ingen TV eller mobil så det fanns bara en radio som man kunde lyssna på.På sommaren så tog farfar och hans kompisar spårvagnen ner till Ribersborg, det är en jätte stor strand som ligger nära Malmö hamn. I värsta fall så fick de gå, det var någon km dit så det tog ett tag. På vintern så åkte de skidor i Pildammsparken, som ligger nära lasarettet i Malmö. Det är en jätte stor park med bra backar till skidor och en jätte stor damm som man åkte skridskor på. När farfar var i tonåren så spelade han och hans kompisar pingis på vardagsrums bordet. Det var ett lagom stort bord bra för pingis. Men man fick vara försiktig så att man inte skadade bordet. Farfar var med i en klubb som gjorde modellflygplan. De bestod av trä med ett tyg över. För att planen inte skulle gå sönder så penslade på aceton. Det förstärkte planet så de stod emot en del kraschar. Det var inte några små plan, utan vingarna var 1m och det samma med kroppen. När farfar blev lite äldre så var han mest och kollade på bio och sedan så gick han på dans. Sedan så gick det på en och annan Malmö FF match. Farfar och hans kompisar hade vanliga byxor en tröjor, lite mer slitna än vad de är idag. Men ändå vanliga kläder. När man var 14 år så räknade man som vuxen. Därför fick man ha hatt och slips när man skulle gå och dansa. det fanns vanlig dusch och badkar så det var inga problem med att tvätta sig. Man reste inte så mycket det längsta man reste var runt 10 mil upp till ett sommarjobb i en fiskestuga. Sedan var det inte mer med det.
- Det jag har insett är att fritidens aktiviteter, alltså vad man kan göra på fritiden beror på var man bor. Som farmor, hon fick ju förd det mesta hålla sig hemma och spela med sina kompisar. Men hon hade kul ute i skogen också. men hon reste inte så mycket. Men mamma reste inte så mycket heller, men det var enklar för henne än för farmor. Ingen av de jag har intervjuat har haft någon tv under sin yngre barndom. Den kom först när mamma och pappa var lite äldre. När farmor tvättade sig, så badade de ju i en balja på golvet. Men alla de andra har alltid haft badkar och eller dusch.
Jobb är svårare att få tag på idag än när min mamma,pappa,farmor,mormor och farfar var små. Vi får väl se.
Mamma drömde om att bli barnmorska eller att jobba inom vården på något sätt. Men mammas första jobb var ett praktikant jobb på skolkansliet och efter det så har hon jobbat som Receptionist på Lunds nya trä, som idag kallas Beijers, Ekonomibiträde på PROFA skyddsprodukter, Inköpsplanerare på GAMBRO, Inköpare, Strategisk inköpare, Inköp o Produktionschef och Inköpschef för Projektinköp på Tetra Pack.
När mamma var liten så var min mormor delvis hemmafru, sedan så var det vanligast att mamman var mamma ledig inte pappan. Det har aldrig varit lätt att skaffa jobb, men man måste börja någonstans och arbetsmarknaden såg lite enklare ut då än vad den gör nu. När mamma började jobba så fanns det ju inga datorer, mobiltelefoner, telefax osv. Så mamma skrev på skrivmaskin och en massa böcker till hjälp tillsammans med en massa papper pennor och miniräknare. Lite senare när mamma jobbade på GAMBRO, så hade de terminaler som var kopplade till en stor dator, som på slutet på av 80 - talet var som ett rum på 20 kvm.
Att jobba inom tekniken har alltid pappa vetat att han vill. Och det gör han också. Pappa jobbar på ST - Ericsson, han jobbar med kretsar till mobiltelefoner. Men innan dess så har han jobbat på SAAB som montör, El-konsult på CEKAB, datorförsäljare på studentlitteratur, säljare av arkitektkonstruktionsprogram på LaserCad, Sen efter högskolan blev han Utvecklingsingenjör på Ericsson. Det var svårt att hitta jobb, men pappa lyckades ganska bra med det. Pappa har sommar jobbat under tiden som han gick på gymnasiet sedan så gjorde han lumpen eller militärtjänstgöring som det också heter, efter det så började han jobba på riktigt och då var han 22 år. Varken min farmor eller farfar har varit hemma fru/man, utan de hade konditori när pappa var liten och sedan så jobbade farfar på järnkonst och farmor på sjukhuset. Farmor var aldrig mamma ledig med pappa, utan pappa fick följa med till konditoriet i barnvagnen tillsammans med farmor och farfar. Pappa kom till sina jobb genom att cykla att eller att åka bil. Pappa har jobbat på jobb som har legat i Lund, Arlöv och Malmö. Som arbetes material så hade pappa först pappar, penna och linjal men sedan så kom datorerna in, som han använde i resten av jobben.
Mormor har jobbat som kassa biträde på en leksaks affär, kontorist på bibliotek tjänst, receptionist på Lunds diakoni och sedan som kontorist på ugglan inom diakonin. Men att sitta på kontor och att skriva på maskiner var det som mormor tyckte var intressant när hon var liten. Det var inte så svårt att få tag i jobb när mormor skulle börja jobba. Mormor hade inte några problem med det, så allt gick som det skulle. Mormor började sitt första jobb när hon var runt 17 år. Hennes mamma var hemma fru och jobbade inte. Det var bara hennes pappa som jobbade, han jobbade som snickare och hade egen firma. Mormor kom till sina jobb genom att cykla, så det var bara att trampa på. Det låg ganska nära så det tog ungefär 15min att komma dit. Mormor hade skrivmaskin, telefon och papper som arbetsmaterial. Datorn kom inte under tiden mormor jobbade. Mormors alla jobb har legat i Lund därför så har avstånden varit de samma.
Farmor hade inte något drömjobb när hon var liten. Man fick ta det fan fick. Farmor fick plats i en tandsköterska skola i Malmö, eftersom det inte fanns någon annan skola i närheten av där hon bodde så fick hon flytta ner hit till Malmö för att kunna gå på skolan. Det fans inte så många valmöjligheter inom jobb så hon stannade kvar som tandsköterska. Men farmor tyckte att det var ett roligt jobb och trevliga arbetes kamrater så det var inte några problem med det. Farmor tog sig till jobbet genom att cykla och om det var vinter så åkte hon buss. som material så hade man alla apparater som man har till tandläkare arbeten. De var förstås inte så moderna och när man skulle röntga så fick man gå in i ett mörkrum och framställa bilderna eftersom det inte fanns några datorer. Fast de kom in senare när farmor jobbat ett par år.
Farfars drömjobb var att bli musiker. Farfar är jätte bra på att spela många instrument. Men han blev först en konfektions företag. Det var en firma som gjorde dam kappor. Sedan blev han konditor och efter det så jobbade han på en elfirma, som hette Thorn Lighting som låg i Landskrona. Han började jobba med sitt första jobb när han var 14 år. Man behövde ingen utbildning utan man fick lära sig under tiden. Han tog sig dit genom att cykla och ibland så tog han bussen, det var 5km dit så det tog ungefär 15min. Som material hade farfar tyger, pappar och penna. Det var ju han som designade dem så det var bara det som man behövde. Efter ett tag så kom det lite modernare sy maskiner, men det blev inte så mycket enklare för det. På de andra jobben så var det skruvmejslar och andra mackapärer som han använde.
- Jag har märkt att det var enklare att få jobb när de jag intervjuat var mogna för det. Men eftersom det inte fanns så många valmöjligheter så var det svårt ändå. Materialen har varit mycket varierande och tekniken kom ju först när mamma och pappa hade jobbat ett tag. Då var de inte så modern häller. Avstånden dit har varit de samma, förutom farmor som behövde resa genom hela Sverige för att kunna jobba.
Kärleken:
Min mamma och pappa träffades midsommaren 1986 på en camping nära Skummeslöv. De började träffas och deras kärlek växte. Till slut så gifte de sig sommaren 1993 och har varit gifta i 20 år nu. De bytte efternamn till Martini efter min pappa, dels för att det fortfarande var vanligt att byta till manens efternamn och dels för att det var ett roligare efternamn än Strandberg.
Farmor och farfar träffades på en dans bana som heter Arena. De började precis som min mamma och pappa, träffas och sedan år 1958 så gifte de sig. Nu har de haft 55 år tillsammans.
Mormor och morfar träffades också på en dansbana som hette Södran. Hon och morfar träffades samtidigt som Britt som är mormors kusin träffade Kalle, han var kompis med min morfar. Mormor och morfar var gifta i 50 år, sedan så gick morfar bort 2010. Sen så har alla förutom mamma och pappa bytt efternamn till mannens efternamn.
Nu har ni fått veta hur min släckt har haft det i sitt liv. Tack för ni har orkat läsa allt detta och att ni tyckt det har varit intressant. Tack
SLUT
Vilken fin släktkrönika du skrivit. Inspirerande. Tack!
SvaraRaderaMed vänliga hälsningar,