tisdag 3 september 2013

NO - Teknik, utmaning 1


                                           Lego Mindstorm robot




Första lektionen 
Det gick det ganska bra. Vi kom en bit på vägen med att bygga roboten. Det gick lite långsamt eftersom det är ganska svårt att kunna dela upp ett sådant arbete på tre. Vi kom inte tillräckligt långt för att vi skulle kunna hinna klart i tid. Vi laddade även ner 
ett program om hur man programmerar roboten på datorn. 



Mellan (extra)
Jag hade lite tid över för jag skulle vänta på Hanna, så jag tänkte att jag då kunde vara med i hennes grupp och byggda lite på vår robot så att vi kom lite längre.

(Andra lektionen)
 Den här lektionen var jag sjuk men jag var med en liten stund via FB. Då fick jag reda på att jag byggt på fel robot. Så min grupp fick lösa problemet och bygga vidare på vår robot. Jag tror att det gick lättare för dem eftersom det bara var två och inte tre. Därför så kom de mycket längre. 
Roboten efter andra lektionen



Tredje lektionen (extra)
 Jag och Sonya byggde klart roboten för att Jennipher skulle jobba med det andra teknik arbetet.  
Även den här gången så gick det  lite snabbare för att vi bara var två.

Så här ser den färdiga roboten ut
















Fjärde lektionen Utmaning 1
 Vi programmerade roboten med hjälp av de programmet som vi laddade ner första lektionen. Vi fick en utmaning, den gick ut på att vi skulle programmera roboten att köra fram till en gubbe utan att välta den och vi fick bara två försök. Vi fick räkna ut hur lång en rotation var. Vi kom fram till att en var 17,5 cm. För att få roboten att köra en viss sträcka så måste man ta längden delat med en rotation (17,5cm)  Det första försöket så körde roboten lite för långt och välte gubben. men efter en liten justering så fixade vi det.


Här kommer den första filmen, då vi misslyckades.
                                                                                 http://youtu.be/cE0GgV9AO7E


Andra försöket då vi lyckades
                                                              http://www.youtube.com/watch?v=r1OKkoozHCc



Utmaning 2
Utmaningen var att köra i en fyrkant som var 40cm lång på insidan av tejpen som var markeringen för fyrkanten och 50cm utanför. Roboten skulle köra i antingen höger eller vänstervarv på fyrkanten. Vi valde vänstervarv, sedan skulle roboten köra i en cirkel på 56cm i diameter  i det motsatta hållet, alltså högervarv i vårt fall.Man kan inte ställa in hur stor cirkeln ska vara med hjälp av diametern. Man ställer in den genom att justera pilen in programmet.  Vi fick tre försök på oss att klara detta.

Problem: problemet var att vi inte riktigt kom ihåg hur man skulle programmera för att roboten skulle göra just såhär. Dessutom så var det bakre hjulet felvänt och det var en av anledningarna att roboten svängde fel. Fyrkanten blev sned och cirkeln lite för stor.


Lösningen: För att lösa problemet så raderade vi allt som vi programmerat och började om. Efter många försök på golvet och med Lisas hjälp så lyckades vi på det tredje och sista försöket.



Det blev inte helt perfekt men det blev ok eftersom det är väldigt svårt att få roboten att köra exakt på linjen.

Utmaning 3

Vi skulle få roboten att köra rakt fram en sträcka, sedan svänga i en båge och backa in i en parkerings ruta. När roboten backade så skulle den också göra ett tjutande ljud.

Problem: Det kom bara fram olika småproblem som att bågen var för stor eller att roboten körde snett. 


Men vi justerade lite och fixade till några gånger och så till sist så blev det rätt!


Utmaning 4

Vi byggde på en trycksensor på roboten. Uppgiften var att vi skulle köra rakt fram och köra in i en vägg. Trycksensorn känner av tryck när den kör emot väggen. Därefter så skulle roboten backa i en båge, svänga fram i en båge och sedan stanna där den startade.

Problem: Roboten gjorde helt konstiga svängar  och den fortsatte bara att köra när den stötte emot väggen. Den backade och körde allmänt konstigt så vi raderade hela programmeringen och började om. Det hjälpte inte alls.


Lösning: Vi fick be Lisa om hjälp för att kunna justera i programmeringen. Men nej det gick inte, Lisa hittade förklaringen. Sladden till trycksensorn var inte riktigt i . När den var i så gick det mycket bättre!




Utmaning 5

Vi byggde på en ljussensor som kan följa en svart linje. Det enda som vi gjorde var att följa instruktionerna om hur man programmerade och byggde sen så blev det perfekt.

http://www.youtube.com/watch?v=QrxNV28O57Q&feature=youtu.be




1 kommentar:

  1. Det var en bra redovisning för du fick med allt som vi gjorde och att du beskrev allt bra. Men lite synd att du inte fick med videorna.

    SvaraRadera