fredag 16 november 2012

TEKNIK REFLEKTIONSFRÅGOR KRING PLANTERINGSLÅDORNA



FRÅGA1: Vad fungerade bra när du gjorde skiss, ritning och modell?
SVAR: Det funkade jättebra att rita och fundera ut en egen planteringslåda. Sen när jag skulle göra skissen så fick jag trixa och fixa den lite, men den blev bra till sist. Men när jag skulle göra modellen så blev allt mycket svårare! Inget ville gå ihop eller passa. Jag gjorde om den minst 10 gånger. Det blev inte riktigt bra, det blev lite mellanrum här och där, men det gör inget.




FRÅGA2: Vad hade du velat förbättra?
SVAR: När jag gjorde modellen så  fungerade inte allt som det skulle. Jag gjorde lite för skarpa kanter så en sida blev kortare och en lite längre. Så det jag skulle gjort var nog att tänka ut och göra ritningen lite bättre och noggrannare.

FRÅGA3: Vilka förändringar gjorde du när du skulle bygga modellen jämfört med din skiss/ritning?
SVAR: Jag gjorde nog inga förändringar och det var det som var problemet. Det är mycket enklare att tänka och rita  än att göra en modell som ska gå ihop.

FRÅGA4: Vilka problem tror du att det kan bli om vi bygger den på riktigt?
SVAR: Jag tror att det skulle bli som med modellen. Att sidorna inte skulle gå ihop om man inte gjorde små mellanrum. Om man gör mellanrum i verkligheten så rinner ju jorden ut, så det går inte.

FRÅGA5: Hur ska vi lösa de problemen?
SVAR: Det skulle vara om jag gjorde raka kanter istället för spetsiga. Men då så får jag också göra en sida längre än den andra.

FRÅGA6: Ta reda på hur lecablock görs och vilket material de är gjorda av.
SVAR: Lecablock är gjort av kalkfattig lera som sätts in i en roterande brännugn. När den roterar så bildas små kulor som bränns vid 1100° då det uppstår gasbildning och leran expanderar varefter ytan glaseras. För att sedan göra block av det så häller man ner kulorna i en form där man också häller i cementvatten. När detta stelnar så har man ett lecablock.

FRÅGA7:Vilka fördelar finns det med att mura med lecablock?
SVAR: Fördelarna med lecablock är att de är mycket lättare att lyfta och enklare att mura med. De är bättre att mura med för att de som är tunga har ett/två hål i mitten av blocket så de blir enklare att lyfta.
FRÅGA8: Vilka nackdelar finns det med att mura med lecablock?
SVAR: Eftersom de går att ta sönder och såga i  så kanske de inte är lika hållbara som riktiga murblock. Då kan de gå sönder när man inte vill det och det kan skapa problem.

FRÅGA9: Vilka egenskaper hos lecablock har gjort att vi börjat använda dem istället för sten, trä och tegel?
SVAR: De är enklare att göra och är enklare att lyfta. De tål både eld och vatten så det blir inga eld eller vattenskador.

FRÅGA10: Varför lägger vi på ett lager med puts utanpå?
SVAR: För att ge ett extra lager med skydd så det inte går sönder eller skadas så lätt.

FRÅGA11: Hur påverkar lecablock och puts vår miljö, dels när vi tillverkar det och när vi bygger med mycket med det i vårt samhälle ?
SVAR: De är nog inte miljö vänliga när vi tillverkar dem. Vi släpper förmodligen ut gas/rök som förorenar luften. Sen så förstör vi ju naturen när vi bygger en massa hus och andra byggnader. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar