torsdag 25 april 2013

Utvärdering av måltid


                                     UTVÄRDERING MATRÄTT

MÅLTID:  
Gjord av: Linn Martini & Josefin Nyberg
Vi gjorde: fläskfärsbiffar med ugnsbakad klyftpotatis och tillbehör.

RECEPT: 
Vi använde recepten från Hem och konsumentkunskaps boken 7-9 och valde dessa: 
1.Klyftpotatis s.202
2.Grundrecept för köttfärs s.227 
3. Småfranska eller baguetter (vi gjorde baguetter) s.277 
Vi använde också några tips från våra familjer som t.ex. kryddsmör/ vitlökssmör, sedan  kom vi på kombinationen av tillbehör och upplägg själva. Vi kom fram till slutresultatet genom att kompromissa.

HUR FUNGERADE ARBETSPLANERINGEN,
ÄR DET NÅGOT SOM NI KUNDE GJORT ANNORLUNDA ?
Vår arbetsplanering:
1. sätta på ugnen
2.skala potatis, klyfta, olja och krydda 
3.Rör ihop ingredienserna till brödet och sätt in i ugnen
4.blanda färsen och sätt i kryddsmöret
5.göra i ordning grönsakerna + stek biffarna
6.stek baconen 
7.lägg upp och servera

Arbetsplaneringen fungerade bra,vi satte oss ner i början och bestämde vem som skulle göra vad. Men vi samarbetade och hjälptes åt hela tiden. Vi gjorde det i en bra och smidig ordning så att allt blev klart ungefär samtidigt. En sak som vi kunde gjort bättre  är att hållit mer rent omkring oss så det skulle blivit mer plats och mer hygieniskt.

VILKA RÅVAROR DU VALT OCH VARFÖR- MOTIVERA DITT VAL MED HJÄLP AV ASPEKTERNA-HÄLSA, EKONOMI OCH MILJÖ:
Vi valde våra råvaror genom att tänka mest på miljön, priset höjdes eftersom vi valde bra ekologiska och kravmärkta varor. 
Vi valde fläskfärs eftersom det kommer från grisen och är lätt att tillaga, dessutom är det billigare än nötkött och blir mört snabbare. Nötkött orsakar också mer växthusgaser än griskött eller kyckling. Fläskfärsbiffarna i helhet är mycket billiga!
Grönsakerna vi valde är ekologiska och bra för miljön men lite väl dyra. Det var dem som höjde kostnaden för måltiden mest. Men vi behövde inte tillaga grönsakerna, det sparar på pengar och på miljön, de är dessutom mycket nyttiga och bra för hälsan, det gör så att det blir värt priset. Potatisen var inte ekologisk och därför mycket billig. Baguetterna var näst dyrast men klart värt pengarna, utan de så skulle maträtten inte bundits ihop.

SMAK:
Det smakade riktigt gott!! Vi tänkte ta med en brunsås men det behövdes inte alls, köttet var mycket saftigt eftersom vi hade lagt kryddsmör i biffarna. Det var en bra idé att göra så för det blev mindre att göra och jag tror inte att brunsåsen riktigt skulle ha passat in i vår måltid. Brödet passade perfekt till och det gjorde så att man neutraliserade smakerna från köttet, potatisen och grönsakerna så att man sedan kunde känna de olika smakerna igen efter brödet.

LUKT: 
Det luktade precis som det smakade, fantastiskt! Det luktade som allt hörde ihop och det gjorde det också. Brödet luktade härligt, så som bara nybakat bröd kan göra.

KONSISTENS: 
Allt var lagom hårt/mjukt så som det ska vara. Köttet var varken för hårt eller föll i småbitar. Det var precis lagom. Potatisen var inte häller för hård, den var mjuk inuti och skalet var krispigt. Men däremot var baconen lite för hårt stekta, vissa var sådär men det var en eller två som var brända.

UTSEENDE: 
Det såg lika gott ut som det smakade och luktade. Vi hade lagt det så som det ska ligga enligt tallriksmodellen och lagom mycket av allt. Biffen längst ner i mitten, grönsakerna på höger sida och potatisen med brödet till vänster. Vi hade lagt baconen som en brädgård under biffen så det blev som ett litet underlag. Det var lite synd att de inte syntes så mycket. Vi hade också en liten tallrik med brödet som blev över. Vi delade med oss av det till de som ville ha för att vi inte ville slänga det i onödan.


                                                            TALLRIKSMODELLEN 

                                                                       MATCIRKELN



Vi har lagt upp det så som det ska vara och haft lagom mycket av allt. Hela matcirkeln kom med förutom mjölk och ost delen. Det tyckte jag var bra gjort! Det är mycket bra för hälsan att få i sig lite av allt och lagom mycket. Men om man är överviktig så ska man skära ner på potatis,spannmålsprodukter och äta mer frukt och grönsaker och tvärt om om man tränar mycket.
INKÖPSLISTA, PRISBERÄKNING: 
TILL KLYFTPOTATIS:
5st potatisar - 2,8 kr (0,55kr/st)
1 1/2 msk matfett = 22,5g - 2,72 kr ( 1,81kr/msk)
2 krm salt - 0,08kr (0,04kr/krm)
TOTALT: 5,60 kr

TILL BIFFARNA
fläskfärs 150g - 6,3 kr (4,20kr/100g)
ströbröd 2 msk = 30g - 0,54kr (0,27kr/msk)
(vatten 3msk)
1 msk, 15g lök - 0,24 kr (100g - 1,59kr)
 2 msk uppvispat ägg = 1/2 ägg - 0,91kr (1,82kr/st)
salt 2 krm 0,08kr (0,04kr/krm)
peppar 1 krm - 0,29kr/krm
TOTALT:8,36kr


TILL BAGUETTERNA (VITLÖKSBAGUETTER)
(2dl fingervarmt vatten)
2 msk olja (rapsolja) - 0,60kr (0,30kr/1msk)
2 krm salt - 0,08kr (0,04kr/krm)
1/2 paket jäst, 25g - 7,24kr (28,96kr/100g)
4-5dl dl vetemjöl 2,15kr (0,43kr/dl)
PENSLING BAGUETTER :
1/2 ägg - 0,91kr (1,82kr/st)
VITLÖKSSMÖR :
2st vitlöksklyftor 12,5g - 0,71kr (5,90kr/100g)
50g matfett- 6,38kr (12,75kr/100g)
TOTALT:18,06 kr

TILLBEHÖR:
morötter 4st - 10kr (2,50kr st) 
300g sallad  8,97kr (2,99kr/100g)
1st Kravmärkt apelsin - ca 3kr
1paket bacon 7,68 (0,96kr/st - 8st)
TOTALT:29,65 kr

Allt kostade sammanlagt 61,62kr. Jag tycker att det var lite för dyrt för de två maträtter som vi åt. Vi skulle kunnat köpa och använda oss av lite mindre ekologiska varor, men det skulle inte vara lika bra för miljön och hälsan. Det dyraste var morötterna som kostade 10kr men allt blev lite dyrare eftersom vi valde det mesta som ekologiskt. Detta var vår maträtt och jag är riktigt nöjd! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar